Deri Mest Çeşitleri Nelerdir?
Deri mest, Müslümanların ibadetlerine ve özellikle de abdest alışına kolaylık sağlayan, çorap gibi ayağa giyilen ve deriden elde edilen bir tür ayakkabı olarak tanımlanmaktadır. Tarihte oldukça eski çağalara dayanan deri mest, Peygamber Efendimiz zamanında da kullanılmış ve sünnet olan bir giysidir. Bugün ise pek çok deri mest çeşitleri bulunmakta ve Müslümanlar tarafından kullanılmaktadır.
Deri mest, oldukça kullanışlı ve uzun ömürlü bir mest çeşididir. Sağlık açısından da diğer türlere nazaran daha sağlıklı olduğu düşünülen deri mest, kendi içinde de türlere ayrılmaktadır. Çoban mest, amber deri mest, esved mest, Boğaziçi mest, denizci mest, messa mest, termo mest, bu çeşitlerden bazılarıdır. Genellikle deri mest çeşitleri keçi derisi, koyun derisi, astarlı ya da miflonlu olarak üretilmektedir.
Deri Mest Giymek için 5 Neden!
Mest, ev içinde giyilebilen, dışarıda üzerine ayakkabı giyilerek kullanılabilen, yumuşak deriden, hafif kısa konçlu ayakkabı çeşididir. Mest, ayak topuklarını örtecek şekilde ayaklara giyilen, belli mesafede gidilen yola dayanıklı, bağsız olarak ayakta durabilecek şekilde üretilmiş yapıda bir ayakkabıdır. Mest kullanımının tercih edilmesi için birçok sebep vardır. Bu sebepler şu şekilde sıralanabilir;
- Yumuşak deriden imal edilen mestler ayak için konforlu yapıdadır.
- Yeterli miktarda kalınlıkta, suyu hemen içeri çekmeyen, deri veya keçe gibi malzemeden yapılmaktadırlar.
- Mest üzerine mesh edilebilmektedir. Mestler üzerine meshetmek yolculuk halinde bulunan kadın ve erkek her müslüman için caizdir.
- Kalın, dayanıklı ve çorabın üzerine giyilerek yolda yürünebilecek şekilde üretilmektedir.
- Kaliteli malzemesi ve yumuşak deriden yapılması sebebi ile ayakları terletmez ve su geçirmez özelliktedir.
Mestler, üzerine mesh edilebilmesi açısından oldukça kullanışlı ayakkabılardır. Ancak mest üzerine mesh edilebilmesi için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar şu şekilde sıralanabilir;
- Mestler, ayağa abdest için ayaklar yıkandıktan sonra giyilmiş olmalıdır.
- Mestler topukları örtmelidir.
- Mesh mestin üzerine yapılmalıdır. Mestlerin altına mesh edilmez.
- Ayakların ön kısmında en az üç parmak miktarının mevcut olması şarttır.
- Mestler bağlanmaksızın ayaklar üzerinde kendi başlarına durabilmelidir.
- Mestler suyu altına geçirmemelidir.
- Mestler, içindeki ayakları gösterecek şekilde şeffaf olmamalıdır.
- Bir özür sebebiyle ayağa veya sargısına meshedilmiş olması da yıkama hükmündedir. Bu şekilde bir meshten sonra giyilen mestler üzerine de meshedilebilir.
Deri Mest Çeşitleri
-
Amber Deri Mest
Deri mestler günümüzde pek çok farklı model ve türe sahip olurken, amber deri mest de bu modellerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Koyun derisinden imal edilen amber deri mest, tek tarafı lastikli, diğer tarafı ise fermuarlı olarak üretilmiştir. İç kısmında ise miflon kaplama bulunmaktadır.
-
Denizci Deri Mest
Deri mest modelleri arasında dikkat çeken bir diğer mest ise denizci mesttir. Yine koyun derisinden üretilen bu mest modeli lastikli olurken, içerisi ise miflon kaplamadır. Bu gibi modellerde deri mest fiyatları değişiklik gösterirken, piyasa uygun modellerini bulabilmek de mümkündür.
-
Termo Deri Mest
Termo mest, insanların en sık kullanmış olduğu deri mest çeşitlerindendir. Dikimi ve malzemesi tamamen farklı olan termo mest, alt kısmı koyun derisi, üst kısmı ise neoplan adı verilen bir malzemeden üretilmiştir. Yumuşak bir yapıya sahip olan bu mestin iç kısmında ise miflon bulunmaktadır.
-
Messa Deri Mest
Diğer mestlerden farklı bir dikim yöntemi ile üretilen messa mest, fermuarsız modellerden biridir. İç kısmı astar gibi bir malzeme ile kaplanan messa mest, görünüm olarak da diğer modellerden farklıdır.
-
Çoban Mest
Tek tarafı fermuarlı olan mest modellerinden biridir. İç kısmı kürkle kaplı olan bu deri mest modelinin tek tarafında fermuar bulunmaktadır.
Hedisam bünyesinde de bu deri mest çeşitlerinden bazılarını bulabilmek mümkün olurken, deri mest fiyatları ve modelleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.