Hac, İslam’ın beş şartından biri olan ve Müslümanlar üzerine farz kılınan ibadetlerden biridir. Her yıl Şevval ve Zilkade ayları ile Zilhicce ayının ilk 10 gününde yerine getirilen hac ibadeti Kur’an – ı Kerim’de pek çok yerde geçmektedir. Hacca gitmek isteyen hacı adayları Diyanet İşleri Başkanlığına müracaat ederek hac kayıtlarını yaptırmakta ve daha sonrasında ise hac kuralarının sonuçlarını beklemeye başlamaktadır.
Hacca Gidebilmek İçin Ne Yapmak Gerekir?
Hacca gidebilmek için hacı adaylarının yapacakları ilk iş ön kayıt işlemlerini yaptırmaktır. Ön kayıt işlemleri ilgili müftülükler aracılığı ile gerçekleştirilebileceği gibi, internet üzerinden online olarak da gerçekleştirilebilmektedir. Vatandaşlar T. C. Kimlik numarası ile kaydını yaptırdıktan sonra Diyanet İşleri Başkanlığının resmi internet sitesi ya da müftülüklere müracaat ederek “Oda Tercihli Hac Konaklama” veya “Otel Konaklama” seçeneklerinden birini tercih ederek kayıtlarını gerçekleştirebilecekler. Üstelik hacı adayları, hac kuralarına beraber katılmak istedikleri kişilerin isimlerini de bildirebilmektedirler.
Hac Kayıtları İçin Hangi Belgeler Gereklidir?
Hac kayıtlarını gerçekleştirirken ihtiyaç duyulan tek belge nüfus cüzdanıdır. Vatandaşların nüfus cüzdanı ile Albaraka Katılım, Halkbank, Kuveyt Türk, Vakıfbank, Vakıf Katılım, Ziraat Bankası, Ziraat Katılım gibi ilgili bankaların şubeleri ya da internet şubeleri üzerinden ön ödemelerini gerçekleştirmeleri gerekmektedir.
Ön kayıt ücretini yatıran vatandaşlar dekontları ile müftülüğe giderek ya da internet üzerinden kayıt işlemlerini tamamlamaları gerekmektedir.
Kayıt işlemleri esnasından hacı adaylarının iletişim bilgilerini doğru bir şekilde vermesi büyük önem teşkil etmektedir. Çünkü hac kuralarının çekilmesinin ardından hacca gitme hakkını elde edenlerin “Kesin Kayıt Yaptırabilir” belgesi alabilmek için cep telefonların gelen şifreye ihtiyaçları olacak.
Hac Kuraları Ne Zaman Çekilir?
Hac kuraları, her yıl Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen tarihlerde yine DİB tarafından çekilmektedir. Örneğin; 2019 yılında hacca gidecek olan hacı adaylarını belirleyebilmek için hac kuraları 28 Aralık tarihinde gerçekleştirilirken, kayıt için hacı adaylarına bildirilen tarih 2 – 11 Ocak 2019 tarihleri arasıdır. Bu tarihler her sene değişiklik gösterebilmektedir.
Hac kura çekilişlerinde adı çıkan hacı adayları, bildirilen tarih aralıklarında asıl kayıt işlemlerini gerçekleştirmek durumundadır. Asıl kayıt tarihleri bitiminde kontenjanı dolmayan illerde yedek adaylar kayıt işlemini gerçekleştirmektedir.