Hac, Müslümanlar üzerine farz olan ve İslam’ın şartları arasında yer alan ibadetlerden biridir. Yılın belirli dönemlerinde Kabe – i Muazzama ve kutsal toprakları ziyaret ederek tavaf etmek anlamına gelmektedir. Hac vazifesi her Müslüman üzerine farz olmazken, yalnızca hac şartlarına haiz olan Müslümanların yükümlülüklerindendir.
İslam dininin beş şartından biri olan hac vazifesini yerine getirecek olan Müslümanın öncelikle helal kazanç elde etmesi gerekmektedir. Hacca gitmek üzere yola çıkmadan önce mevcut borçlarını ödeyip, hak sahiplerinden helallik almaktadır. Günahları için Hz. Allah’ın affına sığınmakta, elinden geldiğinde kazaya kalan namazlarını eda etmekte, yola çıkmadan önce de 2 rekat nafile namaz kılmaktadır. Ailesi, yakınları ve arkadaşları ile görüşüp helalleşen hacı adayı, kutsal topraklara ulaşmak üzere yola çıkmaya hazır olmaktadır.
Hacda Neler Yapılır?
Hacca giden Müslümanların bu vazifesini tam anlamıyla eda edebilmek için farzlarını yerine getirmesi gerekmektedir. Haccın farzları ise ihrama girmek ve Kabe – i Muazzama’y tavaf etmektir.
Hacca giden Müslüman ilk olarak ihrama girmeden önce tırnaklarını kesmekte, saç ve sakal tıraşını olmakta, imkanı varsa gusül abdesti yoksa normal abdest almakta ve ihram giysilerine bürünmektedir. Mikat sınırına geldiklerinde iki rekatlık ihram namazını eda ettikten sonra kalben hacca niyet edip telbiye getirmektedir. Bu şekilde haccın ilk farzı olan ihram yerine getirilmektedir.
Mekke’ye ulaşıldığında gusül abdesti ya da abdest alınıp Kabe – i Muazzamada kudüm tavafı yapılmakta ve iki rekat namaz kılınmaktadır. Namaz sonrasında ise sa’y etmek için Safa ve Merve tepesine gidilmekte, buralarda usulüne göre sa’y edilmektedir. Hacı adayları sonrasında ihramlı bir şekilde Mekke’de kalarak imkan nispetinde namazlarını Harem – i Şerif’te kılmakta ve nafile tavaf yapmaktadır.
Hacda Bayram Sabahı Nasıl Geçer?
Hacda Kurban Bayramı sabahı bayram namazı erkenden kılınmaktadır. Güneş doğduğunda ise Mina’ya doğru yola çıkılmaktadır.
Bayramın ilk günü akabe cemresine 7 taş atılmakta, müfrid hacılara kurban kesmek vacip olduğundan bu hacılar taş attıktan sonra tıraş olarak ihramdan çıkmaktadır. Sonrasında ise bütün hacılar vakit buldukları takdirde farz olan ziyaret tavafını da yerine getirmektedir.
Kurban Bayramı’nın ikinci ve üçüncü günlerinde küçük, orta, akabe cemrelerine yedişer adet taş atılmaktadır. Aynı gün içerisinde Mina’dan Mekke’ye geri dönülerek veda tavafı yapılmakta ve bu şekilde hac vazifesi tamamlanmaktadır.