Hac, İslamiyet’in beş şartından biridir. Hacca gitme şartlarına vakıf olan her Müslüman üzerine farz olması ile bilinen hac ibadeti, yılın yalnızca belirli dönemlerinde yerine getirilmektedir. Bu dönemler ise şevval ve zilkade ayları ile zilhicce ayının ilk 10 günüdür. Bu dönemde Mekke, Medine ve Kabe – i Muazzama’ya giden bir Müslüman haccın yükümlülüklerini yerine getirdiği takdirde bu farzı da eda etmiş olmaktadır. Üstelik hac vazifesini eda eden bir hacı memleketine geri dönerken alışveriş yaparak, yakınlarına hac hediyelikleri getirmektedir.
Hacdan Hediye Getirmek
Hacca giden bir hacı adayının dönerken hac hediyelikleri getirmesi, geçmişten günümüze kadar gelen bir adet ya da gelenek olarak devam etmektedir. İslam dininde hediyeleşmenin sünnet olması, bu geleneğin bu günlere kadar taşınmasına büyük ölçüde katkı sağlamıştır. Türk toplumunda hacılar ve hacı adayları kutsal topraklara gittiğinde özellikle de hurma ve zemzem suyu gibi kutsal sayılan hediyelikleri ülkelerine getirmektedir. Üstelik getirilen bu hac umre hediyelikleri, kendilerine ziyarete gelen kişilere ikram edilmekte ve hediye olarak verilmektedir.
Hacıların kutsal topraklardan getirebileceği hediyelere bakılacak olursa; bunların başında zemzem suyu ve hurma gelmektedir. Çünkü zemzem suyu ve hurmanın da kutsal bir su ve meyve olduğuna inanılmaktadır. Dolayısıyla hacılar, yakınlarına ikram etmek üzere bol miktarda zemzem suyu ve hurma getirmekte, hatta bagaj yükünün büyük çoğunluğunu bu hediyelikler oluşturmaktadır.
Öte yandan hacdan getirilebilecek diğer hediyelikler ise tesbih, seccade, Kur’ân – ı Kerim, ezan okuyan saat, dua kitapları, takke, inci, kutsal toprakları gösteren filmli dürbün, çeşitli oyuncaklar, gümüş yüzükler, kol saatleri, şahmeranlar ve ufak tefek hediyelikler olabilmektedir. Bu hac umre hediyeliklerini kutsal topraklardan alabilmek mümkün olduğu gibi, hacıların kendi topraklarındaki hac malzemeleri satan dükkanlardan alabilmesi de mümkündür. Hac malzemeleri satan dükkanları hemen hemen her ilde ve ilçede bulabilmek de mümkündür.
Kutsal Topraklardan Gelen Hacıları Ziyaret Etmek
Kutsal topraklardan dönen hacıların hac umre hediyelikleri getirmesi bir gelenek olduğu gibi, hacca giden kişiyi ziyaret etmek de bir gelenektir. Kutsal toprakları, Kabe – i Muazzama’yı gören gözleri görmenin oldukça önemli olduğuna inanan Müslümanlar, hacıları ziyarete giderek kutsal toprakların nasıl olduğu, hac ziyaretinin nasıl geçtiği gibi konular hakkında sohbet etmektedirler.