İhram, kelime anlamı olarak haram kılmak anlamı taşırken, hac ya da umre yapmak üzere kutsal topraklara giden kişilerin normal şartlarda yapması helal olan bazı fiil ve davranışları bu süreçte kendisine haram kılmak, yasaklamak manasına gelmektedir. Bunun ile hac ya da umreye giden erkeklerin giymekle yükümlü olduğu iki parçadan oluşan, pamuklu ve dikişsiz örtü ya da giysiye de halk arasında ihram denilmektedir.
Hac ya da umre için ihrama girmek, başta dünyevi ayrıcalıklardan soyutlanmayı ve bütün Müslümanların eşit olduğunu ifade etmektedir. İhrama giren bir Müslüman, bu hali ile mal – mülk, makam – mevki, sosyal ve ekonomik statü gibi sahip olduğu tüm ayrıcalıklarını arkasında bıraktığını, tüm dünyaya ait olan her şeyi terk etmek üzere hazır olduğunu gözler önüne sermektedir.
İhrama Nasıl Girilir?
İhram, kişinin dünyayı terk etmesi ve manevi makam ve mevkisini yükseltmeye hazır olduğunu göstermektedir. Kişi ihram kıyafeti giymekle beraber tevazu ve takva kıyafetini de örtünmüş olmaktadır.
İhrama girmeden önce kişinin vücut temizliğini yapması, tırnaklarını kesmesi ve saç – sakal tıraşını olması gerekmektedir. İmkanlar nispetinde gusül abdesti alması, imkan olmadığında ise abdest alması lazım gelir. Abdestini alan kişi Mikat denilen yerde iki rekatlık ihram namazını kıldıktan sonra kalben umre ya da hacca niyet etmeli ve ardından telbiye getirmelidir. Bu şekilde kişi ihrama girmiş olmakta ve yasakları başlamaktadır. Mikat’a ihram namazını kılmayı unutan kişi, Mekke’ye döndükten sonra da bu namazı kılabilmektedir.
İhram Ne Kadar Sürer?
İhramın süresi, yapılacak olan haccın türüne ya da umrenin süresine göre değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin ifrad haccında kişi yalnızca hacca niyet ederek ihrama girmekte ve kendilerine kurban kesmek vacip olmadığından tüm hac farzlarını ve vazifelerini yerine getirip akabe cemresine taş attık sonra tıraş olarak ihramdan çıkabilmektedir. Temettü ya da kıran haccına niyet eden kişiler ise Kurban Bayramı’nda kurbanını kestikten sonra ihram çıkmaktadır.
Hac ya da umre için ihramlı olarak geçirilmesi gereken belirli bir süre tayin etmek mümkün olmamakla beraber, bu durum genellikle hacı adaylarının kutsal topraklara gittiği tarih ve niyetine bağlı olarak değişmektedir.