Kehribar tesbih bir tutkudur. Hiçbir kehribar tesbih de bu tutkuyu doyuramaz. Ona dokunmak, onu çekmek sevene mutluluk verir. Peki tutkunun başrol oyuncusu kehribar nedir, özellikleri nelerdir, gerçek kehribar nasıl anlaşılır? gibi soruları yanıtlamaya çalışırken kehribar tesbih çeşitleri hakkında da bilgiler paylaşacağız.
Kehribar Nedir?
Kehribar ile ilgileniyorsanız öncelikle kehribarın ne olduğunu bilmeniz gerekir. Kehribar, dünyada bolca çeşidi bulunan çam ağacının reçinesinin fosilleşmiş halidir. Çam çeşitleri içerisinde pinacege familyasından bir çam ağacı çeşidi olan pinus succinifera ağaçlarının yüzyıllar boyu doğada kalarak fosilleşmiş haline denir. Çam ağaçları zarar gördüklerinde zarar gören açılan soyulan bölgeyi tedavi etmesi ve koruması içim bal kıvamından daha yoğun bir kıvamda reçine salgılar. Bu reçini adeta zamana meydan okur. Yüz yıllar geçse dahi doğada yok olmaz. Tersine kıvamı daha da yoğunlaşarak içinde barındırdığı, bitki, hayvan kalıntılarını hiç bozulmadan muhafaza edebilir. Bu şekilde içerisinde fosil bulunan kehribarlar daha kıymetlidir. Kehribarın yapışkan kıvamı diğer doğal taşlara nazaran daha çok canlı hayvan fosiline ev sahipliği yapmasının nedenidir.
Kehribarın Kullanım Alanları ve Özellikleri
Kehribar orta doğu ve arap yarımadasında daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Bazı süs eşyalarında, takı, yüzük, kolyelerde oldukça yoğun olarak kullanılmaktadır. Kehribar renkleri oldukça farklıdır. Sadece bal rengi gibidir deyip geçmek yanlış olur. Açık sarıda kırmızıya kadar renklerde bulunabilir. Ancak yoğun olarak bal rengindedir. Yarı saydam, parlak ve doğa koşullarını dikkate aldığınızda oldukça pürüzsüzdür. Yoğun olarak baltık denizi olarak tarif edebileceğimiz bölgede Polonya, İsveç, Ukrayna, İngiltere, Hollanda’da bulunur. Bunun yanında Rusya ve Türki Cumhuriyetlerde de kehribar çıkarılabilmektedir. En çok yerin 25 ile 40 m derinlikleri arasında bulunurlar.