Umre, hac zamanı olan vakitlerin haricinde yılın her günü ihrama girilerek gerçekleştirilen, tavaf ile sa’y yapmak, saçlarını kesmek ya da kazımak olarak tanımlanmaktadır. Umrenin yerine getirilebilmesi için iki farz ibadeti bulunmaktadır. Bunlar ihram ve tavaftır. Umre için ihram şart olurken, tavaf ise rükündür. Ayrıca sa’y ve tıraş olmak ise vacip olması ile bilinmektedir. Umreye giden bir Müslümanın, dönüşte kendisini ziyarete gelecek olan yakınları için hac umre hediyelikleri getirmesi de geleneksel bir adet haline gelmiştir.
Umreden Hediye Getirilir Mi?
Hacca giden bir hacının dönüşte hac umre hediyelikleri getirmesi mümkün olduğu gibi, umreye giden bir Müslümanın da dönüşte hediye getirmesi mümkün ve hatta bir adettir. Kutsal topraklarda geleneksel bir hale gelen alışveriş alışkanlığı bulunmaktadır. Hac ya da umreye giden Müslümanlar için açılan dükkanlar özellikle hac mevsiminde adeta dolup taşmakta ve bölge esnafı bir yıl boyunca geçinebilecek kadar para kazanabilmektedir.
Umreden Hangi Hediyeler Getirilir?
Umreye giden bir kimse, memleketine döndüğünde kendisini ziyarete gelecek olan ailesi, arkadaşları ve yakınları için çeşit çeşit umre hediyelikleri getirmektedir. Günümüzde Türkler tarafından en çok satın alınan umre hediyelikleri Kur’an – ı Kerim, tesbih, kıbleyi gösteren seccade, kına, toz sürme, misvak, zikirmatik, takke, ezanlı saat ve gümüş yüzüktür. Bunun ile beraber Mekke, Medine ve Kabe – i Muazzamayı gösteren filmli dürbün, kız çocukları için boncuklu çanta, namaz elbisesi, kumaş, inciler, çeşit çeşit takılar ve hatta elektronik eşyalar da umreden getirilebilecek eşyalar arasında yer almaktadır.
Öte yandan umre ya da hac ziyaretine giden Müslümanların getirdikleri hediyelerden en önemlileri ise hurma ve zemzem suyudur. Bu iki hediyelik hacıların getirdikleri en büyük yükler olurken, zemzem fiyatları da, hurma fiyatları da değişiklik gösterebilmektedir. 20 litre zemzem suyunun İstanbul’a getirilme ücreti 60 riyali bulmaktadır. Hurma fiyatları da aynı şekilde cinsine göre değişmektedir. Kilosu 5 riyalden 16 riyale kadar olan hurmaları bulabilmek mümkün iken, kilosu 2 riyalden Türkiye’ye gönderebilmek mümkündür.
Türk toplumunun geleneğinde umreye giden için hediye verme ve umreden gelenin de eşine, dostuna, ailesine hediye verme gibi bir gelenek bulunmaktadır. Genel olarak İslam dininde hediyeleşmek sünnet olurken, hediyelerin illa ki umreden alınmış olması gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır.