Umreye Kimler Gidebilir?
Umre, ziyaret etmek demektir. Müslümanların, kutsal topraklar olarak kabul ettikleri Kabe, Mekke ve Medine’yi hac zamanı dışında ziyaret etmeleri anlamına gelen umre, fıkıh açısından hac gibi bir zamana bağlı olmadan ihrama girmek, Kabe’yi tavaf etmek, sa’y etmek ve tıraş olmak şeklinde tanımlanmaktadır.
Umre ibadeti, tıpkı hac gibi İslam tarihinde Müslümanlar adına bir dönüm noktası olarak kabul edilmektedir. Müslümanların maneviyatını geliştirmeye ve tazelemeye yardımcı olan umre ibadeti, adeta bir fırsat olarak görülmektedir. Bu ibadet ayrıca Müslümanlar için manevi bir yolculuk olarak nitelendirilirken, bu önemli yolculuğun yerine getirilebilmesi için bazı şartların yerinde olması ve farzlara riayet edilmesi gerekmektedir.
Umreye Gitmek için Gerekli Şartlar
Umreye gidebilmek için bazı şartların yarında olması gerekmektedir. Bu şartlar yalnızca İslam dinine mensup olan Müslümanlar için geçerli olmaktadır. Bu nedenle de, umreye gitmek için gerekli şartların ilki Müslüman olmaktır. Bunun ile beraber 18 yaşından küçük olanların ve kadınların yanında eşi ya da mahreminin bulunması, akli dengesinin yerinde olması, maddi ve manevi olanaklara sahip olması, yolculuğa çıkmaya engel olacak bir durumun olmaması, mahremiyet şartlarına uyulması, can, mal ve namus güvenliğinin sağlanmış olması da, yine umreye gitmek için gerekli şartlar arasında yer almaktadır.
Umreye Kimler Gidebilir?
Umreye gitme şartlarını yerine getiren ve maddi durumu yerinde olan her bir Müslüman umre ziyaretini gerçekleştirebilmektedir. Günümüzde umreye gitme şartları daha elverişli bir hale getirildiğinden, pek çok Müslüman Kutsal Topraklara giderek kolaylıkla umre ziyaretini yapabilmektedir.
Umre İbadeti Nasıl Yapılır?
Umre ibadetinin yerine getirilebilmesi için hac da olduğu gibi bazı ibadetlerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Yani umre ziyaretinin de bazı farzları bulunmaktadır. Umre ibadetinin farzları; ihrama girmek ve Kabe’yi tavaf etmektedir. İhram farz, tavaf ise rükün olarak bilinmektedir. Umre’nin vacipleri ise; say etmek ve tıraş olup ihramdan çıkmaktır. Umreye gitmek, Müslümanlar için sünnet olarak değerlendirilmektedir.
Umre’ye giden kişi ilk olarak ihramın şartlarını yerine getirmelidir. Yani öncelikle temizlenmeli, mümkünse gusletmeli, değilse abdest alınmalıdır. Mekruh bir vakitte olunmadığı takdirde ihram namazı kılınmalıdır. Namazdan sonra ihrama niyet edilip telbiye getirilerek ihrama girilmiş olunacaktır.
İhrama giren kişi daha sonrasında Harem-i Şerif’e giriş yaparak Kabe’yi ziyaret ve tavaf etmeli ve bu şekilde umre ibadetine başlamış olmalıdır.